Tuesday, August 16, 2011

PRITZEL horey! horey!


Salam Ramdhan !!!

pagi2 lagi cha dah buat blog walking cr resepi biskut raya, tp jumpa resepi nie!!!

kredit to cik cermin nie for the recipe :)

cekidout~

p/s:- blom try so pic xde...akan di try dlm ms terdekat!

RESEPI PRITZLE  

1 1/2 cawan air suam
1 1/8 st yis
2 st gula perang 
1 1/8 st garam
1 cawan tepung roti 
3 cawan tepung gandum

Untuk Merendam Adunan  Sebelum Dibakar
2 sb baking soda
2 cawan air suam

Bila Telah Siap Dibakar
Golekkan atas ini :
4 sb butter (untuk digris pada pritzel yg telah dibakar)
Serbuk kayu manis + gula kastor

Cara Membuat Pritzel
1) Masukkan yis pada air suam dalam mangkuk, kacau hingga larut, tambahkan gula, garam dan kacau.
2) Tambahkan tepung dan adun hingga elastik.  Kalau melekat kat tangan je.. tambah tepung lagi.
3) Perap 1/2 jam atau hingga kembang.
4) Cetakkan adunan dan uli hingga membentuk memanjang dan diameter sebesar pensil 
5) Celupkan pritzel yg dah siap dicetak itu ke dalam air soda yg telah didihkan.  Biar sekejap.. angkat.
6) Susun atas dulang pembakar.
7) Bakar 450 C - 10 minit (bergantung kepada oven anda).
8) Griss dgn butter dan bubuh ke dlm campuran gula + serbuk kayu manis tadi (atau apa2 jua yg anda sukai spt serbuk garlic, coklat dsbnya).

No comments:

Post a Comment