Salam Ramdhan !!!
pagi2 lagi cha dah buat blog walking cr resepi biskut raya, tp jumpa resepi nie!!!
kredit to cik cermin nie for the recipe :)
cekidout~
RESEPI PRITZLE
1 1/2 cawan air suam
1 1/8 st yis
2 st gula perang
1 1/8 st garam
1 cawan tepung roti
3 cawan tepung gandum
Untuk Merendam Adunan Sebelum Dibakar
2 sb baking soda
2 cawan air suam
Bila Telah Siap Dibakar
Golekkan atas ini :
4 sb butter (untuk digris pada pritzel yg telah dibakar)
Serbuk kayu manis + gula kastor
Cara Membuat Pritzel
1) Masukkan yis pada air suam dalam mangkuk, kacau hingga larut, tambahkan gula, garam dan kacau.
2) Tambahkan tepung dan adun hingga elastik. Kalau melekat kat tangan je.. tambah tepung lagi.
3) Perap 1/2 jam atau hingga kembang.
4) Cetakkan adunan dan uli hingga membentuk memanjang dan diameter sebesar pensil
5) Celupkan pritzel yg dah siap dicetak itu ke dalam air soda yg telah didihkan. Biar sekejap.. angkat.
6) Susun atas dulang pembakar.
7) Bakar 450 C - 10 minit (bergantung kepada oven anda).
8) Griss dgn butter dan bubuh ke dlm campuran gula + serbuk kayu manis tadi (atau apa2 jua yg anda sukai spt serbuk garlic, coklat dsbnya).
No comments:
Post a Comment