Monday, July 11, 2011

paw goreng on the go! hehehe

okay2...disebabkan aritu ms excited nak try wat apam polkadotz cha dah g beli inti kacang merah kat kedai kek yg 1/2 kg tu RM5.20. heh so ada lebey lagi tetiba teringin nak makan paw goreng inti kacang merah yg mcm dekat cafe admin kat dlm UM tu...wawawaw

so try la wat doh mcm doh pizza tu...bila godek2 fridge mak tgk ada mauripan lg 3 bungkus...so try wat 1st time mcm doh pizza which is cuma guna tepung, minyak, air suam, mauripan and garam...buat2 xjadi!!!! arg sedey sbb keras sket....

pastu...frust jugaklah..then sms my HERO...dia seorg chef okay! ahahha tny dia how to buat doh yg lembut...hero ckpla..bla..bla..bla...

so dengan excited mlm td smpai marah adek2 jgn bg makan malam selagi xde sape g beli telur..after all here we go! cekidout~



Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
1 cawan gula
1 paket mauripan
1/2 cawan minyak masak
3 1/2 cawan air
2 biji telur
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp air kapur makan
1/2 tsp garam

Cara-cara:

1. hah memandangkan kat umah ni semua guna Tupperware Brands so tepung di uli dlm season serve. so pertama-tama, tuang tepung ke dalam bekas tu, tuang minyak, then gaul2 kan.
2. buat kolam tengah tepung tu...then tuang semua bahan2 kasi masuk, tutup season serve tu rapat2 dan goncangkan...tp kalau guna besen uli aje lah terus ye...
3. kalau uli dlm besen tu dia akan melekat2 dlu...then ambil kaen bersih tutup biarkan semalaman. so since cha guna season serve tu, cha just bia je lah dlm tu..cuma xyah tutup rapat, for sure akan melimpah ruah okay!!!
4. dah bgn pg,...cha uli lah doh tu..tmbah tepung lagi smpai doh xmelekat kat tgn..smbil dok uli tu mak bising "dok tambah2 lagi tepung, kang keras xjadi" [okay xpe...terus menguli walaupon ade sedikit down mak ckp nnt xjadi]
5. yah! yah! yah! penat uh menguli tepung neh...
6. actually nie resepi tuk buat cakoi/ donat juga ye...tp since anda inti kacang merah ku jadikan paw goreng yg sodap! so bila doh dah gebu shantek, boleh la ambil buat bulat2 letak inti kat dalam then goreng!

7. goreng api slow amat after minyak dah panas...sbb nnt perang2 gitu boleh angkat dah...so hasilnya sgt gebu okay!!!!~  suka suka suka...kasi tgk gambar ye....

[masa nak ambik gambar pon mak perli masak sket amek gambar]

2 comments:

  1. saya rase hero awk mesti senyum bila baca nih...

    ReplyDelete
  2. okay2..pasni nak masak pape blaja ngn Hero lagi :)

    ReplyDelete