Wednesday, June 15, 2011
red velvet versi cha pulak!
Ramai kot yang dah tahu...dunia kek skarang dilanda deman Red Velvet nie...so...meh sini cha kongsi pengalaman cha buat kek yg sexy ini!
cekidout~
Bahan A - Untuk diayak bersama.
250 gram tepung gandum (resepi asal guna tepung kek)
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder
Bahan B -campur dan kacau sebati.
240 ml buttermilk
2 tbsp pewarna merah
Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.
Bahan C -
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
Bahan D -
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda
Topping - Cream Cheese Frosting.
227 gram cream cheese Philadelphia
227 gram mascarpone
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream
hehehe p/s resepi ni copy paste dr kak irma nie...hehhee
cara nak buatnye cmnie....
al-kisah harini nak p amek gambo tuk bg kat cikgu driving esk aku kua bersama adek aku sorg p lah ke sri rampai tuh...dan alang2 boleh lah singgah B&O minimarket tuk beli brg2 nk wat kek ni...skali pegi xde......zzzzaaaazzzzzzz amek cab ke JJ W.Maju...hah
bla...bla....bla....
beli brg2 cheese tu aku bg RM50 dia pulangkan RM1.55!
hah lu pk la sendri ye! ahahha
oke2...smpai2 je umah...
salin baju sume....cuci tgn..kemas meja makan nak prepare brg2...
duk kat dapo sukat itu ini...baru kuakan semua ltk kat meja..kalau x mesti mak bising...
"dah xde keje laen ke asek buat kek? patutla badan cmtu!" waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tp xpe...hobi....syok buat je xsemestinya nak makan semua...muak seh ciskek!
oke steppppp nak buat kek ni kang smbung..ngantok suda nie......
(16:21pm June 16th 2011)
di mulakan dengan Bismillah....mintak2 kek insyallah menjadi dengan sempurna ye...
ape2 pon...makesure bahan2 semua ada...telur dibasuh...
1. sukat semua bahan A dan letakkan dlm satu bekas.
2. sukat susu+pewarna iaitu bahan B dalam satu gelas panjang
3. pukul semua bahan C dalam satu lagi bekas baru.
4. pelan2 campurkan bahan A dan B secara berselang seli ke dalam adunan td...eg. mula dgn tepung..akhir pon tepung ye...
4. bahan D tu....campurkan smpai abes reaction soda+HCL tu...tuangkan aje terus dlm adunan...kacau sebati...
5. standby pelengat kek..if nak buat layer2..makesure ada 2/3 bekas yg sama saiz...if xde buat je besar nnt pepandai lah potong ye...cha pon buat sebijik besar bulat tu pastu cha potong..heheh
okeh! adunan kek dah ciap...kita bakarlah! dlm 30-40 minit..depends on ovenlah..since kat umah cha oven lama dia panas dia laen sket dgn microwave yg skarang ni so dia cepat sket...hehehe bg yg bese buat kek tau lah ni...heheh
next kita prepare topping dia pulak! part ni yg best sebab wangi je bau2 bende ni semua...hehehe ops! nak cerita sket lah...masa pegi beli brg2 kat jusco smalam..lama jugak cha berdiri kat depan peti hasil tenusu dan cheese tu...xde mascarpone la!!!! waaa!!! cmane nie??? lalu dengan creative...ambil tindakan alternative...jeng3...beli lah vanilla cream cheese frosting tu..heheh
so..ambil bekas baru..yg kalau boleh xde bau2 pelik ye..hehhe
sukat semua bahan D tu campur tuang semua...pukul smpai sebati...pastu masuk kan dlm friedge bekukan dia...nnt senang nk spread atas kek...
so time nak spread tu punyalah excited! ahahha dengan bau wangi..dengan sedapnye...walalalallala...spread tu hati2...sbb nnt dia cair..if agak2 nak cair masuk kan dlm freezer...kang agak2 10minit...amek adjust balik smpai cantik..hehehe
then simpanlah dlm freezer dlu bg keras topping dia..baru cantik nak potong...
yum2! kampui.....td balik je test MyEG..terus cha makan part cha punye...mao tgk? yum3!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment