Saturday, June 25, 2011

cara-cara perap ayam

praaaap! ahaha nie tagline kefli~ lalallalaa

so today, since kami adek beradek semua berkumpul kat rumah, maka mak mahukan kami ber BBQ mlm nie...
pepagi lagi aku dah bagun awl2 untuk membuat persiapan...

so td dah beli ayam 4ekor...potong 8! sbb kami adek beradek cmpoq mak ayah ada 10 org semuanya...

now nak share cmana cha buat ayam merinate tu.. cekidout~


Bahan-bahan: (utk 4 ekor ayam)

5 ikat serai (seikat 20sen)
4 biji bawang besar
2 labu bawang putih
5 ketul kunyit1 cawan sos tiram
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
1/2 cawan garam
1 paket kecil pak aji
segenggam asam jawa

Cara-cara:

1. blend bawang+kunyit
2. ketuk serai
3. campurkan semua bahan dan gaul dgn tgn. elok pakai tgn lah sbb air tgn lebih sedap sambil2 tu boleh selawat :)

dah gaul try la rasa sket kat lidah...kalau ada apa xkena boleh tmbah, cha dah byk kali buat...selalu buat maen agak...dan selalu jugak buat dgn amount yg byk...15 ekor, 12 ekor...so kali ni wat 4 ekor mcm janggal pulak...ahahhaa tp boleh agakla kuantiti bahan2 tu...

so lepas dah perap (plg kurang bia sejam lah)...kalau nak perap lama dan nak bawak ke tempat berkelah seelok-eloknya lepas gaul, bia kejap then bungkus dlm plastik kecik2..baru susun dlm kotak putih tu diselang seli dgn ais...so boleh tahan lama...kalau kat umah pon nak perap lama, elok letak dlm peti sejuk bhgn bawah je...jgn masuk freezer pulak!

em nape cha letak minyak ciap2 ms marinate? sbb nnt xla hangus sgt ms bakar...dan xperlu nak renjis minyak byk lagi time bako tu...okeh?

No comments:

Post a Comment

Post a Comment